dijous, 13 de novembre del 2014

HYPATIA, UNA DONA IMPORTANT PER A LA CIÈNCIA


Hypatia va néixer a Alexandria i va viure entre els finals del segle IV i els inicis del V L'any exacte del seu naixement és un tema de controvèrsia, però la majoria de les fonts li donen més valor al 370. Era filla d'un reconegut filòsof, matemàtic i astrònom anomenat Theon.

El seu pare la va educar en l'amor per les ciències i les lletres, especialment matemàtiques, astronomia, filosofia, literatura i arts. Al costat dels seus ensenyaments, va desenvolupar-hi una actitud activa davant el coneixement, la qual cosa li permetia participar activament en les rutines d’investigacions  diàries.  Degut a la educació que li va proporcionar el seu pare, va esdevindre una matemàtica i astrònoma de molta importància.



Gracies a algunes investigacions se sap que, com a matemàtica, Hypatia va ser molt més important que el seu pare, i es sens dubte una de les figures més importants en el món de la ciència, i més fascinants que hagi existit en la història del pensament humà.


Els testimonis de l'època no només ens parlen d'una dona que ensenyava ciències i filosofia al Museu d'Alexandria, sinó també d'una fervent investigadora i autora de diversos textos. Pel que sembla va escriure diversos llibres sobre matemàtiques i astronomia. Lamentablement tot el treball científic d’Hypatia es va perdre, excepte alguns títols i referències que altres autors fan sobre aquests. En les cartes de Sinesi de Cirene s'assenyala que aquesta singular dona va construir un astrolabi, un hidroscopi i un hidròmetre graduat de llautó, la qual cosa parla molt de la seva creativitat tecnològica i de la seva intel·ligència.



AquaAA

A

 

 

 

 

 

 

 

VaV  
Va ser brutalment assassinada, i degut a això la humanitat reconeix el seu lloc en la història del pensament científic, especialment la seva dedicació didàctica i la seva profunda intel·ligència.











 


Hypatia d'Alexandria, matemàtica i astrònoma, va ser una persona extraordinària per a la seva època, el seu coratge i autenticitat són exemple per a qualsevol científic en qualsevol temps i espai del nostre planeta .
Verónica Misut, Natalia Salvia, Blanca Indalecio. 4 C

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada