dimarts, 28 de setembre del 2010

Hypatia, una dona que va fer història.

Hypatia va ser una de les poques dones que va interessar-se per la ciència i que va aprofundir-hi. Era tan intel·ligent que la gent considerava que superava per molta diferència a tots els pensadors de l'època. Predicava tot el que sabia sobre les teories de Plató i Aristòteles. No li agradava la superstició, sinó les teories, i defensava la llibertat d'expressió. Per aquestes actituds, li vindrien tots els problemes posteriors, que l'acabarien portant a la mort.
Hypatia va nèixer al segle IV. El seu pare, Teó d'Alexandria, li va inculcar aquella passió per la ciència que la definiria. Es va preocupar molt per l'educació de la seva filla. Hypatia va estar molts anys donant classes a la Biblioteca del Serapeu. Era un professora molt popular, que atreia estudiants de molt imperis propers. Segons la informació que es té, va inventar l'astrolavi pla, l'hidròmetre graduat de llautó i l'hidroscopi, molts d'aquests invents amb l'ajuda del seu alumne Sinesi de Grècia. Vestia com un professor i no com una dona i que passejava per la ciutat conduint el seu propi carro. Això no estava ben vist en aquells temps, per això es diu que va influenciar moltíssim la política d'aleshores.
Ciril, el bisbe cristià d'aquell moment, estava en contra de tot el que ensenyava Hypatia, sobretot del que predicava de la religió pagana (no cristiana). D'acord amb ell, alguns cristians la van agafar quan passejava amb el seu carro, la van despullar y la van esquarterar, arrancant-li la carn dels ossos i escampant-la pels carrers. Així va ser el fi d'Hypatia. Tots els seus escrits van ser cremats. Només en algun escrit dels seus alumnes es nomenada i recordada.
Després de la mort de la mare de la ciència, tots el seus alumnes van fugir a Atenes i van escampar allí els ensenyaments que un dia havia predicat Hypatia.
Com a resum, us recomano que mireu aquest video sobre la vida i les obres de la mare de la ciència: http://www.youtube.com/watch?v=VtxAX3EPDls&feature=related
Cristina R. 4t A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada