divendres, 1 d’octubre del 2010

Hypatia la dona que va estimar la ciència.

Hypatia d'Alexandria:


Hipàtia d'Alexandria va neixer l'any 355 i morir a l'any 415.
El seu pare era Teó, un gran matemàtic.

Hypatia es va convertir en una de les millors científiques i filòsofes de l'època. Va arribar a simbolitzar el coneixement i la ciència que els primers cristians van identificar amb el paganisme.
Van ser èpoques de persecució per a tot aquell que no es convertís al cristianisme i renegués de tots els coneixements adquirits. Hypatia es va negar a trair les seves idees i convertir-se al cristianisme pel que va ser acusada de conspiració contra el líder cristià d'Alexandria. Aquesta acusació va ser aprofitada per un grup de fanàtics religiosos que, d'una manera cruel, van posar fi a la seva vida.

Va ser assassinada, mentre tornava a casa en el seu carruatge.La van colpejar i arrossegar per tota la ciutat. La van despullar, la van esquarterar amb petxines marines i les seves restes van ser passejats, en senyal de triomf, per tota la ciutat fins arribar al Ciraneu (el crematori) on la incinerarien.


El seu treball més extens va ser en àlgebra. Va escriure un comentari sobre l'Aritmètica de Diofant en el qual incloïa solucions alternatives i nous problemes. També va escriure, en vuit llibres, un tractat sobre la geometria de les Còniques d'Apoloni.


Idoia Balboa Aguayo
4rt A


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada